Lato w kuchni pięciu przemian.

Lato to, jak przechodzenie z beztroskiego okresu dzieciństwa w etap młodości. To czas, w którym jesteś aktywna, pełna energii, twórcza i zmotywowana. Twoja głowa wypełniona jest  marzeniami, a serce wiarą we własne możliwości. Lato dodaje  ci skrzydeł.

Masz ochotę śpiewać i tańczyć boso. Chcesz spotykać się z ludźmi i odczuwać autentyczną, niczym nieskrępowaną radość. Jesteś pełna optymizmu i otwarta na świat.

O tej porze roku ładujesz „akumulatory”. Podobnie, jak zwierzęta zbierają zapasy na zimę, tak ty magazynujesz energię i ciepło na okres jesieni i zimy. Wykorzystujesz wszystkie możliwości, jakich dostarcza ci przyroda, żeby doenergetyzować organizm. Chętnie spędzasz czas na zewnątrz, zażywasz kąpieli słonecznych, chodzisz boso po piasku lub kamieniach, kąpiesz się w ciepłych wodach morza i jezior.

Wstajesz wcześnie rano, żeby nie uronić, ani chwili z długiego, letniego dnia. Zobacz, jak to wszystko jest harmonijnie poukładane. Jedyne, co musisz zrobić to poddać się rytmom przyrody i nie działać wbrew naturze.

Lato, to pora radosna. Łatwiej jest ci odkryć prawdziwą radość, którą nosisz w sobie, tę nieuwarunkowaną przez czynniki zewnętrze. Ta radość daje ci poczucie spełnienia, harmonii i równowagi. Pochodzi z wyciszonego umysłu, z wewnątrz. Nie jest  pobudzana  i wywoływana przez bodźce zewnętrzne. Ten rodzaj radości bowiem jest krótkotrwały i powoduje jedynie wypalenie i frustrację.

Według tradycyjnej medycyny chińskiej lato związane jest z przemianą ognia, który z kolei jest  źródłem witalności i siły.  Ogień daje energię do działania i poczucie mocy. Ogień oznacza ciepło, aktywność, charyzmę, mądrość, optymizm i intuicję. Nic dziwnego, że to właśnie latem masz ochotę spełniać marzenia.

Dawkuj jednak tę cudowną siłę z umiarem. Zbyt dużo bodźców, w postaci rozrywek, pracy, aktywności, czy Internetu powoduje nadmierne gorąco, które spala cię od środka i pozostawia poczucie pustki i wypalenia.

Lato - przemiana ognia

Z latem związany jest smak gorzki, który osusza i chroni przed gromadzeniem się nadmiernego śluzu w organizmie. Smak gorzki doskonale osusza płuca z nadmiaru śluzu i poprawia perystaltykę jelit. Zwróć uwagę, jakie działanie na twój organizm ma poranna kawa. Poznaj też zbawienny wpływ gotowanej kawy po zbyt obfitym, słodkim posiłku.

Nie pij jej jednak w nadmiernych ilościach, bo zbyt dużo smaku gorzkiego (kawa, papierosy) powoduje wysuszenie skóry oraz przedwczesne zmarszczki!

Lato jest czasem miłości. Nic dziwnego. Z tą porą roku związane jest serce: cesarz wszystkich narządów. Jest ono siedzibą miłości, mądrości i świadomości.

Otwarte i zrównoważone serce, to umiejętność okazywania miłości, to spokój, siła i równowaga. Z otwartym sercem zawsze masz czas na to, co ważne i wartościowe w twoim życiu. Miłość zawsze wygrywa.

Kiedy serce jest silne promieniejesz. Twoje oczy błyszczą, masz piękną cerę, a twoja twarz wygląda młodo i promiennie.  To właśnie zdrowe serce dodaje ci wewnętrznego blasku.

Serce i umysł są ze sobą ściśle powiązane. Według tradycyjnej medycyny chińskiej analizując kondycję serca rozpoznajemy także stan umysłu. Im silniejsze serce, tym większą masz moc zapamiętywania, uczenia się, a także jasnego komunikowania się z otoczeniem.

Z przemianą ognia związana jest bowiem także mowa. Po tym, jak ludzie się z tobą komunikują poznasz kondycję ich serca. Nadmierna gadatliwość, mówienie tylko o sobie, czy wchodzenie na wysokie tony związane są z nadmiarem gorąca w sercu. Niedobór ognia poznasz po powolnym, wręcz flegmatycznym sposobie komunikacji. Kiedy następnym razem napotkasz więc osobę nietaktowną i paplającą bez opamiętania wiedz, że ma ona zaburzenia w sercu.

Osobę o silnym sercu z kolei poznasz po tym, że jest życzliwa, otwarta, pozytywnie nastawiona do życia  i pogodna.

Osłabione serce poznasz po zaczerwienionych policzkach, nocnych potach, bezsenności, przygnębieniu, zimnych dłoniach, słabej pamięci, jąkaniu się, czy nadmiernej lękliwości.

Jeżeli czujesz, że twoje serce potrzebuje miłości i wzmocnienia noś w woreczku w okolicach serca nasiona gorczycy. Wpływają one korzystnie na serce, bo mają podobne wibracje. Możesz też wizualizować sobie piękne różowe światło, które otacza twoje serce albo wysyłaj systematycznie miłość do swojego serca. Ono potrzebuje twojej troski i uwagi.

Partnerem serca jest jelito cienkie, którego zadaniem jest trawienie i wchłanianie pokarmów, a także oddzielanie czystego od nieczystego.   Te dwa organy mają na siebie bezpośredni wpływ. Są połączone ze sobą meridianem i następuje pomiędzy nimi przepływ energii.

Jelito cienkie i serce to źródła radości w życiu.  Ich osłabienie, czyli wygaszenie wewnętrznego ognia, powoduje, że nie wiesz jak odczuwać radość.   Tym samym śmiejąc się szczerze, z głębi serca poprawiasz jego kondycję, a także jego partnera – jelita cienkiego.

Kuchnia i jedzenie wg pięciu przemian w porze letniej.

Kuchnia pięciu przemian latem

Zarówno jelito cienkie, jak i serce możesz wzmocnić pożywieniem.

Zadbaj o odpowiednie odżywianie latem. Jedz nadal ciepłe posiłki, ale pozwalaj sobie na większe ilości surowego. Korzystaj z dobrodziejstwa warzyw i owoców, których o tej porze roku jest pod dostatkiem.  Zjadaj to, co rośnie za oknem, czyli stawiaj na warzywa i owoce lokalne. Nie sięgaj po wychładzające cytrusy. Delektuj się polskim jabłkiem, gruszką, śliwką, czy czereśniami. Pamiętnej, że natura zadbała o to, żeby dostarczyć ci wszystkiego, co jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju twojego organizmu.

Dieta letnia powinna być lekka, łatwa i szybka do przygotowania, a także odżywcza i prosta zarazem. Poza warzywami i owocami spożywaj  pełne ziarna zbóż, zioła i przyprawy, kiszonki, a także lecznicze zupy (żurek, barszcz z kiszonych buraków, buliony warzywne, miso). Zadbaj także o dokładne przeżuwanie pokarmów, ruch na świeżym powietrzu i równowagę pomiędzy pracą a wypoczynkiem.

Nawet w upały nie objadaj się lodami i nie pij zimnych napojów, a nie straszny  będzie ci jesienny sezon na przeziębienia 🙂 Zimne napoje i potrawy stanowią  szok termiczny dla twojego żołądka, który lubi ciepło. Poza tym, to tak jakbyś wyjadła zapasy na zimę już latem 🙂

Latem energia lubi się rozprzestrzeniać. Nie zakrywaj więc garnka do końca podczas gotowania. Gotuj na ogniu energicznie mieszając. Idealne na lato jest gotowanie w woku 🙂 Warzywa krój wzdłuż, w kierunku ich wzrostu.

Jeżeli interesuje cię temat gotowania wg kuchni pięciu przemian i jesteś kobietą, dołącz do grupy Harmonijek na FB. Każdy piątek w grupie jest pięcioprzemianowy 🙂

 

Daj znać, jeżeli ten wpis cię zainspirował albo nauczył czegoś.

 

18 komentarzy

  1. Marcin - lepiejbiegac.pl | 27th Cze 17

    Zainteresowałaś mnie tą kuchnią pięciu przemian. Wiesz jak to jest – gdzieś, kiedyś człowiek słyszał… ale po tym wpisie stwierdzam, że muszę zgłębić temat! 🙂

    • Ania | 27th Cze 17

      A jest co zgłębiać, bo temat długi i ciekawy. Człowiek zaczyna zupełnie inaczej postrzegać swoje ciało…

  2. Julita | 27th Cze 17

    Świeże warzywa i owoce to jest to 🙂 Latem nie rezygnuję z ciepłych dań, jednak nie wyobrażam sobie też życia bez lodów i zimnych napojów (w zdrowej wersji oczywiście). Zauważyłam nawet, że jedzenie domowych lodow przez cały rok pozytywnie wpływa na odporność, bo od dawna nie chorowałam 😉

    • Ania | 27th Cze 17

      Julito też sobie pozwalam na lody od czasu do czasu, zwłaszcza w upał. W
      kuchni PP ważna jest przede wszystkim równowaga, umiar i to, żeby zbytnio nie wychłodzić organizmu. W Polsce lato jest krótkie. Ważne, żeby jak najwięcej go złapać na długą zimę 🙂

  3. Magda | 27th Cze 17

    Zafascynowalaś mnie Kuchnia PP. Od jakies lektury poradzilabys zaczac uczac sie gotowac wg 5 przemian?

    • Ania | 27th Cze 17

      Magdo bardzo się cieszę. Taki był mój plan. Wszyscy pytają mnie o książki. Nie wiem od jakiej najlepiej zacząć. To chyba nie ma większego znaczenia, byle zacząć. Mogę Ci podpowiedzieć od czego ja zaczęłam – od Anny Ciesielskiej. Z doświadczenia już 11 letniego wiem, że warto sięgać do różnych źródeł: wykłady C. Diolosa, Ewa Dobek, Bożena Żak-Cyran, K. Schneider-Waldner, czy B. Kuligowska-Dudek. Zapraszam Cię też na bloga i do grupy Harmonijek na Facebooku- gdzie rozwijam wątek 🙂

  4. Ania Liść jarmużu | 29th Cze 17

    To najlepszy czas na mnóstwo świeżych warzyw i owoców 🙂

    • Ania | 29th Cze 17

      Kiedy, jak nie latem. No chyba, że jesienią 🙂

  5. Marzena T | 29th Cze 17

    Nie słyszałam o tej diecie, w każdym bądź razie obiła mi się o uszy 😀 Ciekawy wpis ! Też jestem zdanie, że latem lepiej nie szaleć z lodami 🙂

    • Ania | 29th Cze 17

      Marzeno dziękuję bardzo. 5 przemian to raczej nie jest dieta, a bardziej sposób jedzenia i życia w zgodzie z naturą, której jesteśmy częścią 🙂

  6. Ewa Psychologia Stylu | 29th Cze 17

    Oh jak miło trafić na kogoś z mojej sekty 😛 Nie no, żartuję 🙂 Ale jestem fanką kuchni 5P jak cała moja rodzina. Wszyscy, babcie, ciotki, matki… Także ten wpis aż sobie zapiszę w ulubionych <3

    • Ania | 30th Cze 17

      Ale się cieszę Ewo, że jesteśmy w tej samej „sekcie” „) U mnie większość rodziny też pięcioprzemianowa 🙂 Nic dziwnego, bo to jedzenie jest pyszne. zapraszam po jeszcze na bloga i do grupy Harmonijki na FB, gdzie piątki są pięcioprzemianowe. Przyda się taka bratnia dusza, jak Ty 🙂

  7. Katarzyna O | 30th Cze 17

    Słyszałam o tej diecie nie raz. Jednak nigdy się na nią nie zdecydowałam, ponieważ jest dla mnie zbyt skomplikowana.

    • Ania | 30th Cze 17

      Kasiu, to gotowanie nie różni się niczym od gotowania wg każdego innego przepisu. Na początek po prostu gotujesz wsypując składniki w takiej kolejności, jak w przepisie i tyle 🙂 Jak spróbujesz, jak pyszne są potrawy w ten sposób gotowane przepadniesz 🙂 i będziesz chciała wiedzieć więcej 🙂

  8. LIFESTYLERKA - Żyj zdrowo & Aktywnie | 2nd Lip 17

    Nie tylko latem, ale przez większość roku staram się właśnie jeść jak najbardziej sezonowo. Dużo warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych.

    • Ania | 3rd Lip 17

      W kuchni pięciu przemian rządzi sezonowość i różnorodność właśnie i to przez cały rok.

  9. General Fresh | 7th Sie 17

    Ciekawy i inspirujący wpis. Wciąż próbuje wykorzystać sezon, aby gotować jak najzdrowiej 🙂 Pozdrawiam.

    • Ania | 13th Sie 17

      To świetnie. Tak trzymaj. W sezonie warzywnym gotowanie to czysta przyjemność

Zostaw komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *